Neix LIFE MELIOR, un programa d’atenció mèdica pioner a Catalunya, centrat en escollir les mèdica pioner a Catalunya, centrat en escollir les malalties complexes.
És un programa de consultoria presencial basat en segones opinions mèdiques, seguiment després de la malaltia i valoració de risc, ideat pel metge pediatre especialista en oncologia, Andreu Parareda-Salles.
Barcelona, 14 de desembre de 2023.-
LIFE MELIOR és el nou programa mèdic pioner a Catalunya per a les persones, i les seves famílies, afectades de càncer o altres malalties complexes o devastadores.
L’objectiu principal és oferir les millors estratègies diagnòstiques, terapèutiques, de seguiment i de prevenció per tal d’aconseguir la màxima quantitat de vida, sempre que sigui amb qualitat.
El programa, basat en la consultoria mèdica presencial, centra la seva estratègia en quatre àmbits molt concrets i degudament analitzats: les segones opinions mèdiques, el seguiment després del tractament, la valoració del risc i, quan cal, el primer diagnòstic. Tot plegat, amb l’objectiu d’escollir els millors camins per intentar vèncer malalties greus com el càncer. Quatre aspectes clínics que, des de LIFE MELIOR, es consideren bàsics per tal d’afrontar qualsevol malaltia.
LIFE MELIOR és el projecte de vida del metge pediatre oncòleg, Andreu Parareda-Salles. Després de molts anys d’experiència i de viure en primera persona les necessitats que requereixen les malalties catastròfiques, el doctor Parareda ha decidit impulsar el programa de la mà d’un equip professional i humà, fonamentalment clínic, que estima la professió, que no tolera la deixadesa en relació a la malaltia que afecta al pacient i que disposa de consultors referents per a totes les patologies, tant nivell nacional, com estatal i internacional.
En una primera fase, el programa LIFE MELIOR començarà a implantar-se a la comarca d’Osona, amb seu a la ciutat de Manlleu, a partir del proper 10 de novembre, amb l’objectiu de créixer i poder donar suport al màxim de persones afectades de càncer i altres malalties complexes, i també a les seves famílies. I és que, més enllà del propi pacient, l’atenció a les persones que l’envolten també és clau per tal de combatre la malaltia. En aquest sentit, a més de l’àmbit clínic, el programa també inclourà en el futur una branca de Knowledge centrada en la formació, la docència i el mentorship.
Per què LIFE MELIOR es basa en les segones opinions, la valoració del risc, el seguiment presencial i el primer diagnòstic?
Hi ha diversos factors claus que han ajudat a encaminar el projecte de LIFE MELIOR. Un d’ells ha estat l’evidència de la necessitat d’implementar un programa a nivell extrahospitalari, fet que ha permès que la seu estigui situada a la Catalunya central. I és que la sanitat també genera
desigualtats geogràfiques atès que moltes persones de comarques no tenen les mateixes opcions diagnòstiques i terapèutiques que altres persones del mateix territori nacional.
En aquest sentit, LIFE MELIOR també neix de la necessitat de donar resposta a pacients que puguin haver patit la deixadesa global que hi ha en el sistema sanitari públic, amb endarreriments i llistes d’espera massa llargues. Perquè, entre d’altres factors, existeixen atencions públiques – concertades – i
privades sota un mateix sostre i massa sovint amb els mateixos professionals i amb els mateixos recursos, fet que pot generar també desigualtats en el tracte i en el tractament.
Per aquest motiu, el programa se centra en quatre àmbits paral·lels. En primer lloc, les segones opinions. Les consultes de segona opinió són un dret per als pacients i per a les seves famílies. Amb la documentació de la que es disposi, l’equip de LIFE MELIOR vehicularà la segona opinió que permetrà
als pacients poder ser tractats, si s’escau, en les unitats especialitzades adequades, evitant injustícies degudes a les dissemblances geogràfiques, o derivacions dirigides a centres predeterminats independentment de la malaltia o bé a institucions que puguin primar l’atenció privada per
davant de la pública o concertada.
En segon lloc, la valoració de risc. Fer una valoració de risc de càncer, per exemple, pot estar indicada quan hi ha antecedents personals o familiars de càncer, o bé per la presència de signes o síndromes que poden predisposar la malaltia. D’aquesta manera, el diagnòstic permetrà un seguiment adequat amb protocols validats internacionalment, amb l’objectiu d’evitar diagnòstics tardans que puguin condicionar pitjors pronòstics Aquesta valoració de risc, seguint els protocols iniciats en universitats de l’Amèrica del Nord, pot donar lloc a un check-up centre que permeti no només evitar un diagnòstic tardà sinó fer-lo tan precoçment com sigui possible, i possibilitar d’aquesta manera un millor pronòstic.
També hi trobem el seguiment. Des de LIFE MELIOR es creu fermament que els pacients, després del càncer, no poden romandre sense controls essencials coordinats per equips de professionals amb l’expertesa necessària. És aconsellable que el seguiment es porti a terme en unitats externes
coordinades amb la institució tractant, que és necessari que destini els recursos als pacients en tractament. D’aquesta manera, es pretén que el seguiment sigui més efectiu tant per als pacients com per al sistema sanitari.
I, finalment, el primer diagnòstic. I és que durant la fase zero del programa LIFE MELIOR, iniciada al començament de la pandèmia, s’ha detectat que moltes persones que consultaven no podien demanar segones opinions perquè, tot i manifestar una clínica evident (com per exemple vertigen, mal de cap, debilitat) des de feia temps, encara no disposaven d’un (primer) diagnòstic. Això ha fet que des de la direcció del programa s’hagi inclòs una quarta consulta, anomenada de primer diagnòstic, per tal de poder encaminar, després del mateix, el tractament de la patologia.